Om Demo.se

  For an English overview, please see my LinkedIn account instead.

Demo.se är en blogg med fokus på politik, ekonomi, kultur och språk i det område som förut låg öster om Europas så kallade järnridå. Jag som skriver, Mi Lennhag, är doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet och arbetar med en avhandling om korruption i Östeuropa. Dessutom skriver jag frilansmaterial, sänder radio, säljer foton, samt modererar debatter och evenemang. Jag undervisar på universitetet om den post-sovjetiska regionen, om svensk politik, förvaltning & grundlagsfrågor/ offentlighetsprincip/ meddelarfrihet, om EU & Östutvidgning, samt om korruption & ekonomisk brottslighet (både i Sverige och utomlands).

Jag har examina i statsvetenskap (inklusive kurser i ekonomi, statistik, retorik & historia), samt i Östeuropakunskap & ryska

Kontakta mig gör man exempelvis på mi(a)lennhag.com, 0709-509323, eller för anonymintet Skype (milennhag) eller Viber (+46-709-509323).

Jag är oftast beredd att mediekommentera i tryckt press, radio (gärna SR) eller tv - om jag känner att jag har något att bidra med. När det gäller radio ställer jag hellre upp på direktsändning, än förinspelade och redigerade intervjuer. Jag har goda tekniska möjligheter att koppla upp mig för att sända radio från egen "studio", bland annat via Skype-länk.

Jag innehar f-skattesedel, internationellt körkort, bil, dykcertifikat och jägarexamen. 

Intervjua mig kan man göra på svenska, engelska, tyska, danska, norska (om jag kan svara på svenska eller danska), hollänska (om jag kan svara på tyska), och eventuellt ryska (beronde på hur förberedd jag kan vara). 

Jag är medlem i
 • -- Rysk mosaik  - Samlingssida för bloggar om Ryssland på nordiska språk
 • -- SKRUV - Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
 • -- Registrerad användare på Wikipedia - Själv bidrar jag med korrigeringar, uppdateringar och förtydliganden i artiklar som berör främst Östeuropa, statsvetenskap och ekonomi.
tisdag
jan282014

Mi i 'Studio Ett' (Sveriges Radio) efter Ukrainas extrainsatta parlamentsmöte

Jag deltog i dagens ’Studio Ett’ (28/1) i Sveriges Radio P1 för att tala om det senaste dygnets händelseutveckling i Ukraina, givet att 1) vissa av de kritiserade demonstrationslagarna nu upphävts och delvis ersatts, 2) premiärministern har annonserat sin avgång samt formellt fått denna avgångsansökan godkänd av presidenten, 3) regeringen kommer att ersättas inom 60 dagar, 4) EU har hållit ett toppmöte med Ryssland, där Ukraina var ett av huvudämnena.

Jag börjar tala 4:08 in i sändningen, som finns här. Jag försöker mig bland annat på att förklara varför oppositionsledarna kanske kommer att försöka sälja in en "kompromisslösning" till folket, som innebär att man får igenom flera krav, dock inte presidentens avgång. Detta betyder dock inte alls att demonstranterna på gatorna tycker detsamma. 

tisdag
jan282014

Demonstrationslagarna i Ukraina avskaffas

Från exempelvis DN nu vid midnatt

"Den ukrainske oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk tackade på måndagskvällen officiellt nej till att bli premiärminister i Ukraina. Däremot enades regering och opposition om att skrota de hårda anti-demonstrationslagarna.

”Det togs ett politiskt beslut om att avskaffa lagarna som infördes den 16 januari och som har orsakat så mycket diskussioner”, löd ett uttalande från presidentens kansli under måndagskvällen, efter samtal mellan regering och opposition. Man kom också överens om en amnesti för fängslade demonstranter, under förutsättning att aktivisterna rensar vägar och byggnader från barrikader."

söndag
jan262014

I vilka av Ukrainas regioner pågår demonstrationer?

Överallt på nätet/Twitter/Facebook ser man nu kartor som visar olika ukrainska oblaster (alltså regioner, eller svenska "län") och var det pågår demonstrationer/ockupationer/stöd för Majdan-demonstranterna. 

Global Voices är en källa jag brukar lita på. Här är deras karta från idag, med bildtexten "The maps demonstrate that in just four days, the protests have spread from five to twenty three regions, which undermines a popular misconception about the existence of “very strong” regional divide in Ukraine."

Artikel och bild i fulltext finns här

lördag
jan252014

Ukrainas president föreslår posten som premiärminister till Jatsenjuk

Ukrainas president föreslog alldeles nyss posten som premiärminister i Ukraina till Arsenij Jatsenjuk. Även Vitali Klitschko m.fl. erbjuds nya poster med inflytande.

Klitschko - som är aktuell för att bli biträdande premiärminister - ges i så fall ansvar för frågor om mänskliga rättigheter.

Om Jatsenjuk accepterar posten som premiärminister ersätter han Mykola Azarov, som kritiserats bl. a. för flera uttalanden om demonstranterna under senaste veckan.

Dagens ukrainska grundlag ger presidenten omfattandee befogenheter, och Janukovytj sägs nu ha öppnat för att ändra delar av grundlagen (vanliga lagstiftningsvägen eller via en folkomröstning).

Presidenten annonserar även att ett samarbete med oppositionen är önskvärt. 

Detta och mycket mer här: www.president.gov.ua/news/30008.html

fredag
jan242014

Några bekräftade uppdateringar/faktauppgifter om Ukraina

Några bekräftade uppdateringar/faktauppgifter i och om Ukraina (eftersom jag får så många fårgor):

[Uppdaterad 25 januari 00:15]

 • President Janukovytj lovade under fredagen att ombilda regeringen i nästa vecka. Saken ska diskuteras på det extrainsatta parlamentsmötet den 28/1, som tidigare annonserats.
 • Presidenten bad dessutom under fredagen parlamentet att göra en översyn av de nya "demonstrationslagarna" samt ta ställning till om det behövs justeringar.
 • Premiärminister Azarov meddelar dessutom att Ukraina inte kommer säga nej till hjälp från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) om den erbjuds. Det kan i så fall handla om exempelvis medlingshjälp.
 • Azarov säger att mötet med den schweiziske förbundspresidenten och OSSE-presidenten Didier Burkhalter är oerhört viktigt för honom. Azarov säger att han ser Schweiz som ett neutralt land i denna "konflikt", då statsmän från Schweiz inte gjort uttalanden som kunnat uppfattas som politiska ställningstaganden (till skillnad från många andra statsmän).
 • Interfax bekräftar och rapporterar att Azarov och Burkhalter träffades under fredagseftermiddagens pågående möten i Davos.
 • Ukraina kommer bli ett av huvudämnena under toppmötet mellan EU och Ryssland i nästa vecka. Putin planerar resa till Bryssel.
 • Officiella ryska företrädare har de senaste dagarna anklagat både EU och icke namngivna ”utländska ambassadörer” i Ukraina för att ha orsakat oroligheterna. Detta framfördes till utländska diplomater (däribland svenska) under ett möte under onsdagen.
 • Demonstrationerna är sedan torsdagen inte längre lokaliserade enbart till Kiev. T.ex. pågår protestera i västukrainska städer, samt söder om Kiev. Delar av regeringsbyggnader har tagits över. Dessa tilltar i antal.
 • Polisen fortsätter förneka att man skjutit demonstranter, utan menar att dessa dödsfall orsakats av exempelvis jaktgevär (läkare på plats motsäger detta).
 • EU:s Ashton är på väg till Kiev, för att föra dialog.
 • Rysslands president Putins talesman sa under torsdagen att Ryssland inte kommer ingripa i den ukrainska konflikten, eftersom de inte anser sig ha någon rätt att ingripa i sitt broderlands interna angelägenheter.
 • Gorbatjov uttalade sig lite oväntat under torsdagen och sa att han tycker att utvecklingen i Ukraina nu är hela världens problem. (I ett öppet brev till Putin skrev han att situationen i Ukraina "threatens not only Ukraine and her neighbors, but Europe and the entire world”.
 • Journalister har svårt att ta sig in på sjukhus, bårhus m.m. för att få en överblick över skador och dödsfall, rapporterades så sent som under fredagen av AP.
 • Klitsckho sa under torsdagskvällen – efter det långa mötet med presidenten m.fl. – att det där inte hade nåtts några framgångar, medan de två andra oppositionsrepresentanterna som deltog i mötet hade en något annan bild.
 • USA hotade under torsdagen med sanktioner om våldet i Ukraina fortsätter, rapporterade bl.a. Reuters. Vita husets talesperson Jay Carney sa vid en pressträff att oroligheterna är pressträff att oroligheterna är ett direkt resultat av att den ukrainska regeringen ignorerat det "legitima" missnöjet hos befolkningen.
 • USA:s vicepresident Biden ringde under torsdagen till Ukrainas president för att mana till en lösning på våldet.
 • Hela webbsidan för Kyiv Post (som bland annat är den kanal som svenska ambassaden i Kiev hänvisar många till för uppdaterad information om utvecklingen i landet) har periodvis legat nere de senaste dagarna. Vad jag hört beror det på överbelastning snarare än någon attack mot servern.
 • Protester i Lutsk (nordvästra Ukraina, stor demonstration) och Sumy (östra delarna) begräftades av BBC under fredagen. Regionkontor i Uzhgorod (västra Ukraina) blockerades under fredagen.
 • I Lviv har demonstranter byggt barrikader kring en offentlig administrativ byggnad (som "belägrades" redan under torsdagen). Rapporter om att Berkut (specialpolisen) börjat/velat "ge upp" i staden (första staden i Ukraina i så fall).
 • Under fredagen kallade Tysklands och Frankrikes motsvarigheter till UD de ukrainska ambassadörerna i respektive land till möten för att diskutera händelserna i Kiev. BBC bekräftar. Sverige hade liknande möten tidigare i veckan (annonserades på UD:s webbsida).
 • Under fredagen annonserade presidenten att Andrej Klujev blir ny "Head of the Presidential Administration" (tidigare "Security and Defence Secretary").
 • EU:s utvidgningskommissionär Stefan Fuele mötte Janukovytj i Kiev och skulle enligt internationell press även möta oppositionsledare.
 • Det ska bli oerhört kallt i Kiev under helgen, som jag skrivit om här tidigare.
 • Jag kan även rekommendera ЄвроМайдан – EuroMaydans live-streaming från Majdan i Kiev (det har filmats utan paus sedan 27/11 2013!): www.ustream.tv/channel/euromajdan
Jag har uttalat mig bland annat i:
Jag återkommer senare med en analys av vad jag tror kommer hända den närmaste tiden i Ukraina. Jag nås på 0709-509323 efter arbetstid, både för journalister och personer på plats i Ukraina. Skypenamn: milennhag. Mail: mi@lennhag.com.
torsdag
jan232014

Ukrainsk administration under ockupation/belägring

Euromaidan (Twitter) rapporterar här:

"Lviv, Rivne, Ternopil, Khmelnitsk oblasts have administrations occupied. Ivano-Frankivsk, Zhytomyr, Cherkasy - under siege."
 

torsdag
jan232014

USA hotar Ukraina med sanktioner om våldet fortsätter

USA hotar med sanktioner om våldet i Ukraina fortsätter, rapporterar bl.a. Reuters (här notis i The Star). Vita husets talesperson Jay Carney sa vid en pressträff att oroligheterna är ett direkt resultat av att den ukrainska regeringen ignorerat det "legitima" missnöjet hos befolkningen.
torsdag
jan232014

Ständig live-sändning från Kiev/Majdan

För er som väntar på kvällens ukrainska besked om vad förhandlingarna mellan oppositionsrepresentanter och president lett fram till rekommenderar jag ЄвроМайдан – EuroMaydans live-streaming från Majdan i Kiev (som har filmat utan paus sedan 27/11 2013!): www.ustream.tv/channel/euromajdan
torsdag
jan232014

Mi i 'P1 Morgon' (Sveriges Radio) om situationen i Ukraina

 • I morse talade jag i 'P1 Morgon' i Sveriges Radio med anledning av den allt mer besvärliga situationen i Ukraina, och försökte bland annat förklara vad oppositionen och demonstranterna önskar/kräver. (Jag börjar tala 6:06 in i sändningen som finns här.)
 • Just nu hoppas jag på att internet inte kommer börja bli begränsat i Ukraina, som ett försök från maktens sida att hindra en ökad omfattning av demonstrationerna. Jag hoppas att oppositionsledarnas uppmaningar på Majdan igår kväll om lugn i 24 timmar för att ge ledningen en möjighet att annonsera nyval faktiskt leder till både lugn, och annonserat nyval. Dessutom hoppas jag att inte ytterligare 42 journalister bekräftas som skadade i Kiev. 
onsdag
jan222014

Demonstrationer i Kiev till helgen?

Helgens demonstrationer i Kiev lär bli jobbiga för demonstranterna.

onsdag
jan222014

USA inför sanktioner mot ukrainska medborgare

USA:s ambassad i Kiev annonserade idag (22/1) att man inför sanktioner mot ukrainare som USA kopplar till det pågående våldet. 

Pressmeddelandet på amerikanska ambassadens hemsida

"In response to actions taken against protestors on the Maidan in November and December of last year, the U.S. Embassy has revoked the visas of several Ukrainians who were linked to the violence. Because visa records are confidential under U.S. law, we cannot comment on individual cases. We would like to underscore that the Department of State has broad authority to revoke visas based on information indicating that a visa holder may be inadmissible to the United States, and we are considering further action against those responsible for the current violence."

tisdag
jan212014

Mi i 'Studio Ett' (Sveriges Radio) om Ukrainas nya lagar

I dagens 'Studio Ett' (21/1) diskuterade jag och Maria Persson-Löfgren de kontroversiella ukrainska lagarna som idag trädde i kraft, och som inskränker yttrande- och mötesfriheten i landet. 

T.ex. förbjuds nu massdemonstrationer, det blir straffbart att blockera offentliga byggnader, polisen kan ingripa utan lika starka brottsmisstankar, en förtalsparagraf som ger fängelse införs (och det är ju personerna vid makten som bestämmer ju vad som är "förtal"), spridning av "extremistisk" information kan ge fängelse, de civilsamhälles-organisationer som tar emot stöd från utlandet får nya restriktioner och tvingas till mer omfattande redovisning av sina aktiviteter, nya internet-regler införs där organisationer och personer kan nekas internet-tillgång.

På kort sikt tror jag detta leder till dels en upptrappning av både demonstrationerna och våldet, dels att EU kommer tvingas till ett tydligt gemensamt uttalande/krav/hot om sanktioner. På lite längre sikt tror jag detta stärker det ukrainska civilsamhället, snarare än tvärtom. 

Länk till de 11 minuterna i 'Studio Ett' (jag börjar tala 3:25 in i sändningen).

söndag
jan052014

Pussy Riot, den ryska makten - och Hamlet!

I nästa nummer av 'Nordisk Östforum' bidrar jag med en text om utgåvan ’Pussy Riot – En pønkebønn for frihet’ (Flamme Forlag, översättning till norska: Martin Paulsen).

Jag försöker så här sista kvällen av omarbetning av texten (ty Pussy Riots medlemmar har ju "benådats" under julen 2013, och kontexten för min artikel därmed ändrats) mig på en (lite tafflig) Shakespeare-referens i min kommande artikel:

"I Maria Alekhinas slutappell under rättegången belyser hon Putin som en representant för något som är ruttet i den ryska (tsar-ledda) staten: 'När vi talar om Putin, så menar vi i första hand inte Vladimir Putin, men Putin som det systemet som han skapat - maktens vertikala struktur, där allt i praktiken styrs ovanifrån'" [min översättning]. 

Tveksamt om läsarna kommer genomskåda min (anti-rojalistiska) jämförelse mellan dagens Ryssland och Shakespeares "Konungariket Danmark" anno 1603, eller jämförelsen mellan Putin och en tsar… (Men det gör i alla fall skriv-jobbet roligare för mig.)

Med detta önskar jag mina läsare en god ortodox jul, som ju firas inom kort.

måndag
dec302013

Ryska benådningar på löpande band i juletid

Något hände under julhelgen som innebär merarbete för mig, men som samtidigt är en liten liten seger för yttrandefriheten: Jag måste nämligen nu innan årsskiftet skriva om min artikel om Pussy Riot och deras publicerade texter - eftersom gruppens medlemmar ju tillsammans med en rad andra "bråkstakar" och "huliganer" (läs "ryska politiskt bråkiga oppositionella") benådats på löpande band under juldagarna i Ryssland. Men vad gör väl det för mig, givet orsaken! Gott nytt år!

Exempel på frisläppta/benådade personer på sista tiden i Ryssland:  

 • Nadezhda Tolokonnikova (Tidigare fängslad medlem i Pussy Riot)
 • Maria Alyokhina (Tidigare fängslad medlem i Pussy Riot)
 • Michail Chodorkovskij (Tidigare affärsman, ägare av Rysslands största oljebolag Yukos, och då den rikaste mannen i Ryssland. Sedan 2003 fängslad, anklagad för ekonomisk brottslighet.)
 • Bolotnaja-demonstranterna (som anklagats för massupplopp, men där en internationella kommission som fått i uppdrag att granska omständigheterna kring till sammandrabbningarna som utbröt mellan demonstranter och polis på Bolotnajatorget i maj 2012, nu i december 2013 i sin rapport om händelsen visar att anklagelserna om massupplopp som riktats mot demonstranterna är såväl oproportionerliga som otillbörliga.)
 • Greenpeace-aktivisterna (svenske Dima Litvinov (m.fl.) som varit frihetsberövad i tre månader efter en protest mot det ryska oljebolaget Gazproms planer att starta världens första havsbaserade oljeproduktion i Arktis)
 • Anatolij Serdjukov (Förre ryske försvarsministern, korruptionsanklagad)

Levada Center har undersökt ryssarnas syn på de olika frisläppandena: se statistik här.

söndag
dec082013

Hårda ord från Saakasjvili om Janukovytj

 1. Det var oväntat starka ord från Georgiens förre president Saakasjvili (som avgick som president för bara en knapp månad sedan) i Kiev under lördagen (följ länken här). (Översättningen till engelska, gjord av den ukrainska rörelsen ЄвроМайдан (EuroMaidan) är inte den bästa, men den återger ändå rätt väl vad som sades av Saakasjvili.) Saakasjvili - som suttit på presidentposten från januari 2008 och alltså var landets ledare under bl.a. "Georgienkriget" 2008 - kritiserar nu hårt både Ryssland och Putin.
 2. Under söndagen gissar jag - och säkert många andra - att de ukrainska demonstrationerna kommer bli omfattande, liksom de var förra och förrförra söndagen. Den här helgen har dessutom demonstrationer förberetts i flera europeiska städer. Jag tror också missnöjet med polisbrutalitet tilltagit bland vanliga ukrainare (sådana som kanske inte demonstrerat tidigare i sina liv), vilket möjliggör för omfattande folkliga protester under söndagen. 
 3. Och vad jag tror om framtiden? Jo, om jag ska spekulera tror jag tror att Ukrainas nuvarande president Janukovytj kommer tvingas avgå, till förmån för ett tidigarelagt presidentval (i stället för det planerade 2015). 
tisdag
dec032013

Mi i Expressens om Ukrainas utveckling

Den 1/12 intervjuades jag i Expressen om hur man bör förstå den gångna helgens tilltagande massdemonstrationer i Ukraina i artikeln "Expert: Maktlöshet bakom protesterna"

Bilden nedan är en skärmdump från Expressens startsida under söndagskvällen, då det tydligen var Carl Bildt och jag som tyckte till i frågan om Ukrainas utvecklig. Lite kul - dels för att det var Bildt som tillsammans med den polske utrikesministern initierade det samarbete (det Östliga Partnerskapet) som Ukrainas politiska ledare nu kan sägas ha tagit visst avstånd ifrån - dels för att det var mitt arbete under just Bildt på UD som lärde mig det mesta jag kan om EaP, AA och ENP.

Mer om mina åsikter i frågan om hur vi bör förstå det ukrainska folket och de geopolitiska maktspelen återfinns i min artikel i Sydsvenskans ’Aktuella frågor’: Ett associeringsavtal hade troligen inneburit ryska reaktioner och ekonomiska förluster på kort sikt”. (För den som inte kommer åt artikeln på Sydsvenskan.se har jag laddat upp den här.)  


Lite mer fakta för den som är intresserad:
http://en.wikipedia.org/wiki/Eastern_Partnership
http://en.wikipedia.org/wiki/Association_Agreement
http://en.wikipedia.org/wiki/European_Neighbourhood_Policy 

söndag
dec012013

Mi i Expressens webb-tv om Ukrainas massdemonstrationer m.m.

Jag deltog idag (söndagen den 1/12, ca 19.05) i Expressens live-sända "webb-TV" för att analysera de tilltagande folkliga demonstrationerna i Ukraina.
Om det går att lyssna på i efterhand återstår att se.

Vad jag sa, i korthet:
 • Enligt mig är det inte så att det ukrainska folket enbart demonstrerar för EU, utan människor demonstrerar i många fall även emot maktlöshet, och det faktum att den ukrainska politiska ledningen svängt så snabbt i sin linje långsiktigt positiva hållning gentemot EU. Folket känner att den politiska ledningen inte är lyhörd för medborgarnas politiska åsikter. Det är en stor omsättning på politiker i Ukraina; folk röstar snabbt bort ledare vid val efter val, p.g.a. missnöje. Dessutom har flera korruptionsskandaler påverkat det folkliga förtroendet för politiker i just Ukraina. 
 • Den ekonomiska situationen är svår för många ukrainare, och många ser därför inte som högsta prioritet att demonstrera under sin lediga tid. Att det blir allt fler demonstranter tror jag delvis beror på en folklig upprördhet över hur brutalt demonstranter slagits ned under den gångna veckan.
 • Jag ser ingen risk att Ukraina ska "splittras" som land. Den svart-vita bilden av ett EU-vänligt Västukraina och Rysslands-vänligt Östukraina är något överdriven (bland annat i media). Däremot tror jag att dessa allt mer omfattande demonstrationer kan leda till ett av oppositionens krav, nämligen tidigarelagda president- och parlamentsval. Nästa presidentval är annars planerat först till början av 2015.  
 • Anledningarna till att Carl Bildt är så intresserad/engagerad i Ukrainas framtid är dels att det var Bildt – tillsammans med Polens utrikesminister – som för flera år sedan initierade det östliga partnerskapet. Dels har Bildt tidigare engagerat sig i flera post-sovjetiska staters utveckling: Georgien, Vitryssland och de baltiska länderna.
 • För Rysslands del är Ukrainas framtid både en fråga om prestige och geopolitisk makt. Och ekonomi. Ryssland är det enskilda land som Ukraina handlar mest med, men om man ser till hela EU är dessa länder sammantaget en större handelspartner. Dock har Ryssland framfört hot som den politiska ledningen i Ukraina tvingats förhålla sig till, t.ex. hotet om höga gaspriser. Ukraina står nu som vanligt inför en kall vinter där landet är beroende av (subventionerad) rysk gas för uppvärmning av vanliga människors bostäder.
 • Mer än så hann jag inte få med under de där fem minuterna i sändningen, men det finns såklart oerhört mycket mer att säga om händelserna i Ukraina. 
onsdag
nov272013

Mi i Sydsvenskan om Ukrainas uteblivna EU-avtal

Idag skriver jag i Sydsvenskan om Ukraina, Ryssland, geopolitik och det associeringsavtal som inte kommer signeras av Ukraina i Vilnius under EU-toppmötet som börjar i morgon.

Min inledning: "Översatt till svenska betyder landsnamnet Ukraina ungefär gränsland eller gränsområde. Landets geografiska position har framträtt tydligt även politiskt den senas tiden, då Ryssland och EU från var sitt håll har försökt knyta Ukraina närmare sig. Medan EU lockat med ett så kallat associeringsavtal har Ryssland inbjudit till en tullunion."

Min slutkommentar: "Folk demonstrerar just nu inte för Julia Tymosjenko. De demonstrerar inte enbart för ett visst EU-avtal – utan även emot maktlöshet, politiska spel och bristande lyhördhet."

Artiklen: ”Ett associeringsavtal hade troligen inneburit ryska reaktioner och ekonomiska förluster på kort sikt”. (För den som inte kommer åt artikeln på Sydsvenskan.se har jag laddat upp den här.) 

Min privata illustration här på bloggen: Ett foto jag tog i Kiev, Ukraina, vårvintern 2009. Finanskris, snökaos och Julia är en populär premiärminister. Annat än november 2013 det.

måndag
nov252013

My photo of the day from Eastern Europe

Fotograferat: Bostadsområde, Kaliningrad Oblast, Ryssland.
(Klicka här för större format.)

onsdag
nov062013

Mi i Studio Ett (P1) om maktmissbruk och korruption i lokalpolitiken

Jag deltog den 28:e oktober i "Studio Ett" i Sveriges Radio (P1), för att tala om makt som (eventuellt) korrumperar, med anledning av kritiken mot, och diskussionen om, skånska moderatpolitiker och deras representationsvanor. Inslaget kallas "Moderata skånepolitiker anklagas för pampfasoner" (vilket alltså inte är mina ord), och finns att lyssna på här.

Mina åsikter på temat mer generellt, sammanfattat i några punkter:

▪   Nej, jag tror inte att moderater i Sverige är mer benägna att vara korrupta än politiker av annan partifärg.

▪   Det är nog riskabelt att dra för stora slutsatser utifrån tre skånska fall (särskilt då politiker "återkommit" i de olika "skandalerna"). Underlaget för att generalisera är alltså inte så stort. Jag tror att det i stället handlar om enskilda individer, med dåligt omdöme, eller med dåliga bokföringsvanor.

▪   Det förvånar mig emellertid att politiker – med tanke på ökad medial bevakning och folkligt allt lägre tolerans för vidlyftig representation – inte tänker sig för lite mer i vissa situationer

▪   Om makt korrumperar (politiker)? I det här ämnet kan man t.ex. anföra:

1) att det säkert finns en viss risk att politiker, efter lång tid vid makten, känner att de kan "unna sig saker", eller att de gjort sig förtjänta av vissa ”förmåner”.

2) att politiker även kan ha vant sig vid en högre lön som förtroendevald, och därför inte lika tydligt ser exempelvis höga krognotor som så kostsamma.

3) att politiker (och tjänstemän, för all del) kan ha skapat lojaliteter över tid, och därmed eventuellt blir än mer trygga i att ingen annan kommer att se incitament att "skvallra" om fina t.ex. krogbesök, eftersom även dessa kollegor/vänner/partivänner är personer deltagit i dylika fina middagar/konferensresor på lite för lyxiga hotell/chokladprovning på arbetstid.

4) att politiker kan – även om jag inte tror att det är så i dessa, aktuella skånska fall – ha blivit för trygga i sina roller, d.v.s. tror att de är näst intill oersättliga i politiken.

5) att både politiker (och tjänstemän) kan bli lite slarviga med tiden, trygga i att det inte varit något problem med kvittona förut, och därmed troligen heller inte kommer bli det framöver.

6) att politiker kan riskera att se den där konferensen (eller vad det nu är för aktivitet) som en mini-semester, eller ett mellanting mellan jobb och fritid, ett mellanting mellan nätverkande och avkoppling. Här handlar det om politisk kultur. Och kanske är det så att näringslivets mönster syns allt mer inom politiken.

▪   Sedan tror jag också det ibland sker misstag utan uppsåt: en lokalpolitiker tror kanske att det var den lokala partiavdelningen som betalade julfestens sprit, men så hade någon på ekonomikontoret visst skickat räkningen till något annat ställe än partikontoret, av misstag. Sådant tror jag är vanligare än vi förställer oss. 

▪   Nej, jag tror inte korruptionen av detta slag ökat över tid (och jag skulle förresten inte ens benämna dessa skånska fall som eventuell korruption, utan i så fall klassa det som andra "förseelser", såsom brottsrubriceringar likt ”trolöshet mot huvudman”, ”förskingring” o.s.v.). Jag tror dock vi är bättre på att upptäcka dessa fall. Med "vi" menar jag allmänhet, polismyndigheter, journalister och forskare. 

▪   Däremot är vi inte lika bra på att granska företag, och då särskilt deras förehavanden vid affärer utomlands. Varför är det så? Delvis tror jag det beror på att vi som medborgare blir mer upprörda över fifflande med skattemedel, varvid journalisterna granskar detta i större utsträckning. Delvis är det inland svårt med insyn i företag (av juridiska skäl). Och så slutligen: företag som betalar ”mutor” för kontrakt utomlands faller under helt andra regelverk än svenska förtroendevalda/tjänstemän som ger, tar emot, kräver eller erbjuder mutor.

▪   Jag brukar slutligen återkomma till detta: I Sverige är vi bra på att inte vara korrupta, men vi är inte lika bra på att förhindra/bekämpa/bemöta/hantera/åtgärda framtida korruption. Och man får inte bli för stöddig här, som svensk, bara för att vi internationellt ofta får fina omdömen som icke-korrupta. Det säger inte alltid så mycket om risker i den nära framtiden. 

Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 23 Nästa 20 inlägg »