Om Demo.se

  For an English overview, please see my LinkedIn account instead.

Demo.se är en blogg med fokus på politik, ekonomi, kultur och språk i det område som förut låg öster om Europas så kallade järnridå. Jag som skriver, Mi Lennhag, är doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet och arbetar med en avhandling om korruption i Östeuropa. Dessutom skriver jag frilansmaterial, sänder radio, säljer foton, samt modererar debatter och evenemang. Jag undervisar på universitetet om den post-sovjetiska regionen, om svensk politik, förvaltning & grundlagsfrågor/ offentlighetsprincip/ meddelarfrihet, om EU & Östutvidgning, samt om korruption & ekonomisk brottslighet (både i Sverige och utomlands).

Jag har examina i statsvetenskap (inklusive kurser i ekonomi, statistik, retorik & historia), samt i Östeuropakunskap & ryska

Kontakta mig gör man exempelvis på mi(a)lennhag.com, 0709-509323, eller för anonymintet Skype (milennhag) eller Viber (+46-709-509323).

Jag är oftast beredd att mediekommentera i tryckt press, radio (gärna SR) eller tv - om jag känner att jag har något att bidra med. När det gäller radio ställer jag hellre upp på direktsändning, än förinspelade och redigerade intervjuer. Jag har goda tekniska möjligheter att koppla upp mig för att sända radio från egen "studio", bland annat via Skype-länk.

Jag innehar f-skattesedel, internationellt körkort, bil, dykcertifikat, jägarexamen samt utbildning i första hjälpen. 

Intervjua mig kan man göra på svenska, engelska, tyska, danska, norska (om jag kan svara på svenska eller danska), hollänska (om jag kan svara på tyska), och eventuellt ryska (beronde på hur förberedd jag kan vara). 

Jag är medlem i
 • -- Rysk mosaik  - Samlingssida för bloggar om Ryssland på nordiska språk
 • -- SKRUV - Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
 • -- Registrerad användare på Wikipedia - Själv bidrar jag med korrigeringar, uppdateringar och förtydliganden i artiklar som berör främst Östeuropa, statsvetenskap och ekonomi.
torsdag
feb272014

Mi i Dagens Industri om Ukrainas ekonomiska kris (27/2)

Idag skriver jag i Dagens Industri om Ukrainas ekonomi. Det är minst lika illa ställt med landets ekonomi som med folkets förtroende för den politiska ledningen.
(Framsidan på pappers-versionen såg ut som nedan. Läs först mitt citat först, sedan det till höger om mig. Det är som om jag ler och säger "jodå, det är visst kul att vara cyniker".)
 
måndag
feb242014

Mi i 'P1 Morgon' (Sveriges Radio) om framtiden för Ukraina (24/2)

Jag deltog i 'P1 Morgon' i Sveriges Radio idag igen. Temat var Ukrainas framtid, tänkbara ledare och lösningar på vilka som kan komma att bilda regering.

(Jag börjar tala efter Sten Sjöström i länken här.)

 

söndag
feb232014

Mi om ryska OS-invigningens symbolik i Sydsvenskan (23/2)

I dagens Sydsvenskan, kulturdelen, skrev jag en artikel där jag analyserade symboliken och berättelserna vid den ryska OS-invigningen i Sotji. Den publicerades alltså, idag lagom inför avslutningen.

Fotot här är från dagens tidning, där redaktionen gjort ett riktigt snyggt layout-jobb, och även gillade min idé om att ha med en bild från invigningens sovjetiska era (återgiven i rött, svart och vitt) som illustration. 

Artikeln finns online här under rubriken "Från Ryssland till ryssarna" (eller klicka på bilden för större format).

lördag
feb222014

Deltog i extrainsatt 'Studio Ett' (Sveriges Radio) om Ukraina (22/2)

Idag sände P1 ett extrainsatt program om Ukraina mellan 17.00 och 17.45, där jag och flera andra deltog.
 
Sveriges Radios beskrivning av programmet:
Studio Ett sänder extra i P1 med anledning av det oroliga läget i Ukraina. Ekots Sten Sjöström och Maria Persson Löfgren, som är på plats i Kiev, medverkar i programmet. Dessutom deltar Ukrainakännaren Mi Lennhag, statsvetare vid Lunds universitet, Jakob Hedenskog, FOI och Sven Hirdman, före detta ambassadör i Ryssland. Natalia Kashuba, svensk aktivist född i Kiev, Marietta de Pourbaix-Lundin(M), som kom hem från Ukraina igår. Sveriges Radios korrespondenter Inger Arenander och Jens Möller ger perspektiv från USA respektive EU.
 
Programmet finns här.
lördag
feb222014

Mi i Sydsvenskan kultur (22/2) om Ukrainas dilemma 

Idag (lördag 22 februari) skrev jag i Sydsvenskan under rubriken ”Ett ukrainskt dilemma” om Ukrainas roll mellan Ryssland och EU, från en lite annorlunda vinkel än den som ofta dominerat mycket av medierapporteingen om Ukraina.

torsdag
feb202014

Deltog i 'Studio Ett' (Sveriges Radio) om tänkbara lösningar i Ukraina (20/2)

Jag talade idag i 'Studio Ett' i P1 om det alltmer dramatiska läget i Ukraina. Jag försökte mig på att redogöra för ett tänktbart sätt att rädda situationen, och få våldsupptrappningen att avta. Mitt bidrag börjar 15:45 in i klippet, som hittas här (skrolla dock ner, jag är med i klippet från 17.00, inte det från 16.00)
(Tyvärr stördes jag inledningsvis av rundgång, ty jag var uppkopplad både via både mobil och Skype (ifall Skype som jag talade via skulle krascha), men i stället hörde jag mig själv med viss fördröjning via studion i min mobil…)
onsdag
feb192014

"Vapenvila" i Kiev sent onsdag kväll

Förhandlingar som hölls nu sent på onsdagskvällen i Kiev (återgivet här nedan på engelska från presidentens webbsida) har lett till tillfällig "vapenvila"/ "avvaktande" från de olika parterna i Kiev. Den stora frågan: vad erbjöd presidentadministrationen/ regeringsföreträdare för att få alla de oppositionspolitiker som nämns här nedan i pressmeddelandet att återgå till förhandlingsbordet, och gå med på tillfällig "vapenvila"? Det måste väl varit mer än alla dödsoffer? Oppositionspolitikerna sa ju nämlign nej till premiärministerposten m.m. förra gången det "förhandlades". 

"President held meeting with members of Working Group on Settlement of Political Crisis

President of Ukraine Viktor Yanukovych held a meeting with Chairman of the Verkhovna Rada of Ukr
aine Volodymyr Rybak and members of the Working Group on the Settlement of Political Crisis.

The meeting was attended by Head of the Presidential Administration of Ukraine Andriy Kliuyev, First Deputy Head of the Presidential Administration of Ukraine Andriy Portnov, Acting Minister of Justice Olena Lukash and leaders of opposition parties Arseniy Yatsenyuk, Vitali Klitschko, Oleh Tiahnybok.

Following the meeting, the parties declared:
1. Truce
2. Beginning of negotiations aimed at cessation of bloodshed and stabilization of the situation in the country for the sake of civil peace."
tisdag
feb182014

Bekräftade uppgifter/händelser från Kiev

Några bekräftade uppdateringar/faktauppgifter i och om Ukraina (eftersom jag får så många frågor):

[Uppdaterad 19 februari 01:06] (d.v.s samma sak som jag gjorde här i januari)

 • Tisdag/onsdag natt: svårt att nå internet. Mobilnätet ligger delvis nere, enligt Twittrare/ bloggare/ jounalister på plats.
 • USA:s vicepresident Joe Biden uppmanade president Janukovytj att dra tillbaka regeringsstyrkorna från Kiev. Biden manade Janukovytj till maximal återhållsamhet. Biden ringde alltså under tisdagen Janukovytj för att uttrycka stor amerikansk oro för det eskalerande våldet och klargjorde att USA fördömer våld från alla sidor. Man påpekade att den ukrainska regeringen har ett speciellt ansvar för att trappa ner våldet/lösa situationen (01.00 onsdag) (Uttalande från Vita huset)
 • USA:s vicepresident Joe Biden uppmanade president Janukovytj att dra tillbaka regeringsstyrkorna från Kiev, enligt ett uttalande från Vita huset. (24.00 tisdag)
 • Enligt organisationen Massmedie-institutet i Ukraina  har 21 journalister skadats i sammandrabbningarna i Kiev i dag, rapporterar BBC. (24.00 tisdag)
 • Reuters rapporterade att oppositionens högkvarter på Majdantorget stod i lågor. (24.00 tisdag)
 • "Informella krigslagar" i Kiev nu, skriver Euromaidan på Facebook tisdag 24.00. ("Today the Ukrainian government has /.../ unofficially introduced martial law in Kyiv.") Om och när blir de formella?
 • Reuters rapporterar att två pansarvagnar rör sig mot Majdantorget. (22.00 tisdag)
 • AFP och ukrainska inrikesministeriet rapporterar att sex poliser har dödats i tisdagens sammandrabbningar. (22.00 tisdag)
 • Oppositionsledaren Klytjko har anlänt till president Janukovytjs kontor för samtal, rapporterar Reuters. (22.00 tisdag)
 • Enligt nyhetsbyrån Interfax har tusentals demonstranter tagit över en statlig byggnad i staden Lviv. (21.00 tisdag)
 • Oppositionsledarna uppmanade tisdag kväll demonstranter att hålla sig kvar på torget, men tidigare under dagen uppmanade dock oppositionsledaren Klytjko bl.a. barn att lämna torget.
 • Vid 20 svensk tid tisdag befann sig ca 25 000 personer på Självständighetstorget.
 • Vid 20 svensk tid tisdag stod stora delar av Självständighetstorget i lågor.
 • EU har (20.00 tisdag) fått en försäkran från Ukrainas premiärminister att man inte kommer skjuta skarpt mot demonstranterna. 
 • Från och med midnatt (ukrainsk tid tisdag) kommer transporter in till Kiev att begränsas. Samtliga tunnelbanestationer är redan sedan tisdagskvällen avstängda.
 • Det finns (obekräftade) uppgifter om att polisen gör razzior på de vanliga sjukhus och griper de som deltagit i protesterna.
 • Det finns (obekräftade) uppgifter om att prickskyttar ska ha setts på tak på byggnader vid torget. 
 • Bildt på Twitter (tisdag): "EU kommer inte att tveka på att ta till åtgärder mot personer knutna till förtryck och våld i Ukraina."
 • Bildt på Twitter (tisdag kväll): "Only person who can now stop catastrophe in Ukraine is President Yanukovich. His vacillation and violence responsible for situation."
tisdag
feb182014

Ukrainska säkerhetssyrkornas tidsfrist går ut idag 17.00 svensk tid

Vid 17.00 svensk tid går den här tidsfristen ut i Kiev: 

"Government threatens force after 6 p.m. on Feb. 18 after clashes that kill four persons, injure more than 100 people.

Anti-government protesters clash with police in the center of Kiev on February 18, 2014. Police on Tuesday fired rubber bullets at stone-throwing protesters as they demonstrated close to Ukraine's parliament in Kiev, an AFP reporter at the scene said. Police also responded with smoke bombs after protesters hurled paving stones at them as they sought to get closer to the heavily-fortified parliament building.

The Security Service of Ukraine and the nation's interior minister threatened to use all means available against protsters if massive clashes with police do not end by 6 p.m. on Feb. 18. The clashes started after weeks of a ceasefire in violance and futile attempts to find a political solution of the crisis in Ukraine, which enters its fourth month this week."

Kyiv Posts livesändning rapporterar mer här:

http://www.kyivpost.com/content/kyiv/government-threatens-force-after-6-pm-on-feb-18-after-clashes-that-kill-four-persons-injur-more-than-100-people-337033.html

fredag
feb072014

Deltar i Publicistklubbens samtal om OS i Ryssland

Publicistklubben arrangerar panelsamtalet: ”Hör OS och journalistik ihop?"

I panelen:   

 • Åke Stolt, sportkrönikör, författare och OS-veteran.
 • Mi Lennhag, statsvetare vid Lunds universitet och Östeuropaexpert
 • Karen Söderberg, allroundpublicist med sportbakgrund.
 • Kutte Jönsson, idrottsfilosof och lektor på Malmö högskola. 

Moderator: Per Svensson, Sydsvenskan

(Dessutom: Offentligheten allt mindre principfast? 
EU-anpassning. Lexbase. Tryckfrihetsexperten Nils Funcke om den svenska offentlighetsprincipens framtidsutsikter.)

 • När: Tisdagen 11 februari
 • Plats: Moriska paviljongen, Malmö Folkets Park.
 • Tid: kl 19 (Funcke), kl 20 (OS-debatt.)
 För middag, 155 kr, kl 18.00 krävs föranmälan på pksodra[a]gmail.com senast måndag 10/2. 

Välkomna!

Mer info här.

torsdag
jan302014

Janukovytj sjukskriver sig...

Janukovytj sjukskriver sig, enligt uppgift från presidentens webbsida

Lite utförligare här i en artikel i NY Times: "Ukraine’s President Takes Sick Leave; Crisis Talks Stalled"

Den artikeln avslutas med följande text:

One Ukrainian opposition journalist, Vitaly Portnikov, suggested in a Facebook posting that the sick-leave announcement indicated that Mr. Yanukovych had lost power to a hard-line faction in his government.

“I don’t remember official statements of Viktor Yanukovych having colds,” Mr. Portnikov wrote. “But I remember well that on the 19th of August, 1991” — the date of a short-lived coup d'état in Moscow — “the vice president of the U.S.S.R., Gennady Yanayev, announced a serious illness of Mikhail Sergeyevich Gorbachev.”

tisdag
jan282014

Mi i 'Studio Ett' (Sveriges Radio) efter Ukrainas extrainsatta parlamentsmöte

Jag deltog i dagens ’Studio Ett’ (28/1) i Sveriges Radio P1 för att tala om det senaste dygnets händelseutveckling i Ukraina, givet att 1) vissa av de kritiserade demonstrationslagarna nu upphävts och delvis ersatts, 2) premiärministern har annonserat sin avgång samt formellt fått denna avgångsansökan godkänd av presidenten, 3) regeringen kommer att ersättas inom 60 dagar, 4) EU har hållit ett toppmöte med Ryssland, där Ukraina var ett av huvudämnena.

Jag börjar tala 4:08 in i sändningen, som finns här. Jag försöker mig bland annat på att förklara varför oppositionsledarna kanske kommer att försöka sälja in en "kompromisslösning" till folket, som innebär att man får igenom flera krav, dock inte presidentens avgång. Detta betyder dock inte alls att demonstranterna på gatorna tycker detsamma. 

tisdag
jan282014

Demonstrationslagarna i Ukraina avskaffas

Från exempelvis DN nu vid midnatt

"Den ukrainske oppositionsledaren Arsenij Jatsenjuk tackade på måndagskvällen officiellt nej till att bli premiärminister i Ukraina. Däremot enades regering och opposition om att skrota de hårda anti-demonstrationslagarna.

”Det togs ett politiskt beslut om att avskaffa lagarna som infördes den 16 januari och som har orsakat så mycket diskussioner”, löd ett uttalande från presidentens kansli under måndagskvällen, efter samtal mellan regering och opposition. Man kom också överens om en amnesti för fängslade demonstranter, under förutsättning att aktivisterna rensar vägar och byggnader från barrikader."

söndag
jan262014

I vilka av Ukrainas regioner pågår demonstrationer?

Överallt på nätet/Twitter/Facebook ser man nu kartor som visar olika ukrainska oblaster (alltså regioner, eller svenska "län") och var det pågår demonstrationer/ockupationer/stöd för Majdan-demonstranterna. 

Global Voices är en källa jag brukar lita på. Här är deras karta från idag, med bildtexten "The maps demonstrate that in just four days, the protests have spread from five to twenty three regions, which undermines a popular misconception about the existence of “very strong” regional divide in Ukraine."

Artikel och bild i fulltext finns här

lördag
jan252014

Ukrainas president föreslår posten som premiärminister till Jatsenjuk

Ukrainas president föreslog alldeles nyss posten som premiärminister i Ukraina till Arsenij Jatsenjuk. Även Vitali Klitschko m.fl. erbjuds nya poster med inflytande.

Klitschko - som är aktuell för att bli biträdande premiärminister - ges i så fall ansvar för frågor om mänskliga rättigheter.

Om Jatsenjuk accepterar posten som premiärminister ersätter han Mykola Azarov, som kritiserats bl. a. för flera uttalanden om demonstranterna under senaste veckan.

Dagens ukrainska grundlag ger presidenten omfattandee befogenheter, och Janukovytj sägs nu ha öppnat för att ändra delar av grundlagen (vanliga lagstiftningsvägen eller via en folkomröstning).

Presidenten annonserar även att ett samarbete med oppositionen är önskvärt. 

Detta och mycket mer här: www.president.gov.ua/news/30008.html

fredag
jan242014

Några bekräftade uppdateringar/faktauppgifter om Ukraina

Några bekräftade uppdateringar/faktauppgifter i och om Ukraina (eftersom jag får så många fårgor):

[Uppdaterad 25 januari 00:15]

 • President Janukovytj lovade under fredagen att ombilda regeringen i nästa vecka. Saken ska diskuteras på det extrainsatta parlamentsmötet den 28/1, som tidigare annonserats.
 • Presidenten bad dessutom under fredagen parlamentet att göra en översyn av de nya "demonstrationslagarna" samt ta ställning till om det behövs justeringar.
 • Premiärminister Azarov meddelar dessutom att Ukraina inte kommer säga nej till hjälp från OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa) om den erbjuds. Det kan i så fall handla om exempelvis medlingshjälp.
 • Azarov säger att mötet med den schweiziske förbundspresidenten och OSSE-presidenten Didier Burkhalter är oerhört viktigt för honom. Azarov säger att han ser Schweiz som ett neutralt land i denna "konflikt", då statsmän från Schweiz inte gjort uttalanden som kunnat uppfattas som politiska ställningstaganden (till skillnad från många andra statsmän).
 • Interfax bekräftar och rapporterar att Azarov och Burkhalter träffades under fredagseftermiddagens pågående möten i Davos.
 • Ukraina kommer bli ett av huvudämnena under toppmötet mellan EU och Ryssland i nästa vecka. Putin planerar resa till Bryssel.
 • Officiella ryska företrädare har de senaste dagarna anklagat både EU och icke namngivna ”utländska ambassadörer” i Ukraina för att ha orsakat oroligheterna. Detta framfördes till utländska diplomater (däribland svenska) under ett möte under onsdagen.
 • Demonstrationerna är sedan torsdagen inte längre lokaliserade enbart till Kiev. T.ex. pågår protestera i västukrainska städer, samt söder om Kiev. Delar av regeringsbyggnader har tagits över. Dessa tilltar i antal.
 • Polisen fortsätter förneka att man skjutit demonstranter, utan menar att dessa dödsfall orsakats av exempelvis jaktgevär (läkare på plats motsäger detta).
 • EU:s Ashton är på väg till Kiev, för att föra dialog.
 • Rysslands president Putins talesman sa under torsdagen att Ryssland inte kommer ingripa i den ukrainska konflikten, eftersom de inte anser sig ha någon rätt att ingripa i sitt broderlands interna angelägenheter.
 • Gorbatjov uttalade sig lite oväntat under torsdagen och sa att han tycker att utvecklingen i Ukraina nu är hela världens problem. (I ett öppet brev till Putin skrev han att situationen i Ukraina "threatens not only Ukraine and her neighbors, but Europe and the entire world”.
 • Journalister har svårt att ta sig in på sjukhus, bårhus m.m. för att få en överblick över skador och dödsfall, rapporterades så sent som under fredagen av AP.
 • Klitsckho sa under torsdagskvällen – efter det långa mötet med presidenten m.fl. – att det där inte hade nåtts några framgångar, medan de två andra oppositionsrepresentanterna som deltog i mötet hade en något annan bild.
 • USA hotade under torsdagen med sanktioner om våldet i Ukraina fortsätter, rapporterade bl.a. Reuters. Vita husets talesperson Jay Carney sa vid en pressträff att oroligheterna är pressträff att oroligheterna är ett direkt resultat av att den ukrainska regeringen ignorerat det "legitima" missnöjet hos befolkningen.
 • USA:s vicepresident Biden ringde under torsdagen till Ukrainas president för att mana till en lösning på våldet.
 • Hela webbsidan för Kyiv Post (som bland annat är den kanal som svenska ambassaden i Kiev hänvisar många till för uppdaterad information om utvecklingen i landet) har periodvis legat nere de senaste dagarna. Vad jag hört beror det på överbelastning snarare än någon attack mot servern.
 • Protester i Lutsk (nordvästra Ukraina, stor demonstration) och Sumy (östra delarna) begräftades av BBC under fredagen. Regionkontor i Uzhgorod (västra Ukraina) blockerades under fredagen.
 • I Lviv har demonstranter byggt barrikader kring en offentlig administrativ byggnad (som "belägrades" redan under torsdagen). Rapporter om att Berkut (specialpolisen) börjat/velat "ge upp" i staden (första staden i Ukraina i så fall).
 • Under fredagen kallade Tysklands och Frankrikes motsvarigheter till UD de ukrainska ambassadörerna i respektive land till möten för att diskutera händelserna i Kiev. BBC bekräftar. Sverige hade liknande möten tidigare i veckan (annonserades på UD:s webbsida).
 • Under fredagen annonserade presidenten att Andrej Klujev blir ny "Head of the Presidential Administration" (tidigare "Security and Defence Secretary").
 • EU:s utvidgningskommissionär Stefan Fuele mötte Janukovytj i Kiev och skulle enligt internationell press även möta oppositionsledare.
 • Det ska bli oerhört kallt i Kiev under helgen, som jag skrivit om här tidigare.
 • Jag kan även rekommendera ЄвроМайдан – EuroMaydans live-streaming från Majdan i Kiev (det har filmats utan paus sedan 27/11 2013!): www.ustream.tv/channel/euromajdan
Jag har uttalat mig bland annat i:
Jag återkommer senare med en analys av vad jag tror kommer hända den närmaste tiden i Ukraina. Jag nås på 0709-509323 efter arbetstid, både för journalister och personer på plats i Ukraina. Skypenamn: milennhag. Mail: mi@lennhag.com.
torsdag
jan232014

Ukrainsk administration under ockupation/belägring

Euromaidan (Twitter) rapporterar här:

"Lviv, Rivne, Ternopil, Khmelnitsk oblasts have administrations occupied. Ivano-Frankivsk, Zhytomyr, Cherkasy - under siege."
 

torsdag
jan232014

USA hotar Ukraina med sanktioner om våldet fortsätter

USA hotar med sanktioner om våldet i Ukraina fortsätter, rapporterar bl.a. Reuters (här notis i The Star). Vita husets talesperson Jay Carney sa vid en pressträff att oroligheterna är ett direkt resultat av att den ukrainska regeringen ignorerat det "legitima" missnöjet hos befolkningen.
torsdag
jan232014

Ständig live-sändning från Kiev/Majdan

För er som väntar på kvällens ukrainska besked om vad förhandlingarna mellan oppositionsrepresentanter och president lett fram till rekommenderar jag ЄвроМайдан – EuroMaydans live-streaming från Majdan i Kiev (som har filmat utan paus sedan 27/11 2013!): www.ustream.tv/channel/euromajdan
torsdag
jan232014

Mi i 'P1 Morgon' (Sveriges Radio) om situationen i Ukraina

 • I morse talade jag i 'P1 Morgon' i Sveriges Radio med anledning av den allt mer besvärliga situationen i Ukraina, och försökte bland annat förklara vad oppositionen och demonstranterna önskar/kräver. (Jag börjar tala 6:06 in i sändningen som finns här.)
 • Just nu hoppas jag på att internet inte kommer börja bli begränsat i Ukraina, som ett försök från maktens sida att hindra en ökad omfattning av demonstrationerna. Jag hoppas att oppositionsledarnas uppmaningar på Majdan igår kväll om lugn i 24 timmar för att ge ledningen en möjighet att annonsera nyval faktiskt leder till både lugn, och annonserat nyval. Dessutom hoppas jag att inte ytterligare 42 journalister bekräftas som skadade i Kiev. 
Page 1 ... 3 4 5 6 7 ... 23 Nästa 20 inlägg »