Om Demo.se

  For an English overview, please see my LinkedIn account instead.

Demo.se är en blogg med fokus på politik, ekonomi, kultur och språk i det område som förut låg öster om Europas så kallade järnridå. Jag som skriver, Mi Lennhag, är doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet och arbetar med en avhandling om korruption i Östeuropa. Dessutom skriver jag frilansmaterial, sänder radio, säljer foton, samt modererar debatter och evenemang. Jag undervisar på universitetet om den post-sovjetiska regionen, om svensk politik, förvaltning & grundlagsfrågor/ offentlighetsprincip/ meddelarfrihet, om EU & Östutvidgning, samt om korruption & ekonomisk brottslighet (både i Sverige och utomlands).

Jag har examina i statsvetenskap (inklusive kurser i ekonomi, statistik, retorik & historia), samt i Östeuropakunskap & ryska

Kontakta mig gör man exempelvis på mi(a)lennhag.com, 0709-509323, eller för anonymintet Skype (milennhag) eller Viber (+46-709-509323).

Jag är oftast beredd att mediekommentera i tryckt press, radio (gärna SR) eller tv - om jag känner att jag har något att bidra med. När det gäller radio ställer jag hellre upp på direktsändning, än förinspelade och redigerade intervjuer. Jag har goda tekniska möjligheter att koppla upp mig för att sända radio från egen "studio", bland annat via Skype-länk.

Jag innehar f-skattesedel, internationellt körkort, bil, dykcertifikat, jägarexamen samt utbildning i första hjälpen. 

Intervjua mig kan man göra på svenska, engelska, tyska, danska, norska (om jag kan svara på svenska eller danska), hollänska (om jag kan svara på tyska), och eventuellt ryska (beronde på hur förberedd jag kan vara). 

Jag är medlem i
  • -- Rysk mosaik  - Samlingssida för bloggar om Ryssland på nordiska språk
  • -- SKRUV - Sällskapet för kontakter med Ryssland, Ukraina och Vitryssland.
  • -- Registrerad användare på Wikipedia - Själv bidrar jag med korrigeringar, uppdateringar och förtydliganden i artiklar som berör främst Östeuropa, statsvetenskap och ekonomi.
måndag
feb192007

Nytt kallt krig? & att försvara demokratin

Enligt DN-ledaren Inget nytt kallt krig (17/2) handlar Rysslands nya agerande (ofta kallat maktanspråk) "inte minst om den ryska självbilden". Ganska typiskt att, vilket jag tycker görs i artikeln, överdriva de gamla kalla kriget-stereotyperna om ett Ryssland där maktbalansen är en grundläggande del i den nationella identiteten.

Men, trots bakgrunden av den allmänt accepterade åsikten att Ryssland på senare år förlorat inom områden som demokrati/ pressfrihet/ humant arbetsklimat för oppositionella - vilket Carl Bildt uttryckte som att "utvecklingen under de senaste åren också inneburit steg tillbaka" - finner jag ingen större poäng att i dagsläget härifrån Sverige oroas av Ryssland. Detta påpåkar DN, klokt nog, i motsats till många andra dramatiskt rapporterande ledarsidor med att det inte finns "anledning att måla upp skräckbilder av ett hotande Ryssland". Dock med en reservation: "det ryska vägvalet är inte gjort", eftersom det ännu är oklart vad som följer efter Putin.

För media blir det nu en balansgång mellan vad DN kallar att "otvetydigt stå upp för grundläggande värderingar" och att "samtidigt inte stöta bort Moskva". I ett sådant läge är åtminstone jag glad (eller faktiskt otroligt glad när jag hörde den utrikespolitiska debatten) över en erfaren och försiktig utrikesminister, som trots mothugg om att Sverige skall förbli neutralt och inte kritisera jätten Rysslands utrikespolitik vågar anse att vissa demokratiska grundläggande rättigheter är värda att försvara.

torsdag
feb152007

Fortsättning om hotet från Österlandet

Vilken stor diskussion det blev på nätet om det (eventuella) ryska hotet! Vill Gärna lyfta fram Niklas Ekdals kommentar på DN:s ledarsida: "Logiken är inte glasklar. Ett fattigt Ryssland i upplösning måste vara farligare än ett rikt och stabilt Ryssland." Carl Bildt - som fått kritik både för icke uttalade ord om folkmord och uttalade ord om utländska hot - förklarar idag på sin blogg Alla Dessa Dagar vad han anser om jätten i öster. "Men själv har jag i dessa avseenden inte sett någonting som förändrar grundläggande säkerhets- och försvarspolitiska bedömningar eller ger någon som helst anledning att rita om strategiska kartor." Detta är faktiskt på vissa punkter tvärtemot vad Sveriges officiella nya bedömningar är. Ska bli spännande att se den fortsatta debatten.

onsdag
feb142007

Ryssland rustar

I artikeln Ny syn på Ryssland kan ändra svenskt försvar" menas att "utvecklingen i Ryssland har vänt" och att "landet har ekonomiska möjligheter att investera mer i försvaret". Ta gärna en titt även på länken till Kristian Gerners artikel om rysshotet (länk 8/1) eller artikeln Försvaret reviderar Rysslandshot i gårdagens SvD.

tisdag
feb132007

Nytt om ökad rysk nationalism

I artikeln "Moscow: public representatives discussed growth of Russian nationalism" Kavkaz.memo.ru (på ryska) presenteras forskningsresultat från Saint Petersburg Institute of Regional Press, som menar att :"/.../ about 70 percent of the population think that Russia is surrounded by enemies, while 66 percent assert that the slogan "Russia for Russians" is acceptable /.../."

måndag
feb122007

Sverige föredöme för Vitlyssland

Idag ett litet klipp från en intervju (Die Opposition ist in Weißrussland keineswegs verboten, 25.01.2007) med Vitrysslands president Alexander Lukashenko i tidningen Die Welt.

"Wir wollen gelehrige Schüler sein. Ich will, dass Weißrussland irgendwann einmal so aussieht wie Deutschland oder Schweden."

För övrigt är även rubriken anmärkningsvärd. Man undrar om rubriksättaren tänkte på vad Vitryssland kan tycka om val av citat till rubriken. Vitrysslands president är ju inte känd för att vara förtjust i att ge intervjuer.

måndag
jan082007

Ukraina och maktspelet

Den 22 december skrev DN: "För mindre än ett år sedan stängde Ryssland av gasleveranserna till Ukraina eftersom de två inte kunde komma överens om gaspriser". Jag är tveksak om det slutliga beslutet från rysk sida att stänga av gasleveranserna enbart handlade om priskonflikter. Vågar tidningarna inte ens diskutera ryskt maktspel och politisk påverkan på vissa länder? Sedan 22 december har DN inte rapporterat om Ukraina i något annat sammanhang än den så kallade gaskonflikten. På ett liknande sätt beskrivs Vitryssland mest som ett transitland för gasleveranser som ställer till det för EU-medborgarna.

Intressant artikel av Kristian Gerner om rysskräck och framtida maktbalans: Rusta mot ett Ryssland på väg mot fascism.

tisdag
dec052006

Problemlösaren Putin

Katikatyr från DN:s ledarsida med titeln "Putin - problemlösaren"

Senaste veckorna har jag flera gånger fått frågan vad jag tror om morden på avhoppade ryska agenter och politiska oppositionella. Jag tror inte så mycket alls faktiskt, men är rädd för att morden inte kommer klaras upp, att utredningen är en fasad lagom tillrättalagd och diskret för att passa ihop med Rysslands nuvarande förbindelser med EU. För så länge Putin officiellt kan uttala att det är tragiska mord som skett, men sorgligt att de måste blandas samman med politik, är det svårt att lita på objektiva utredningar.

lördag
okt212006

Plötsligt östintresse

Ovanligt mycket rapportering från Ryssland senaste veckan. "Under strecket" i SvD 12 oktober hade titeln Laglöshet och kaos härskar i Putins Ryssland och var föranledd av mordet på Politkovskaja. Dagens DN skriver på ledarplats under rubriken Bildt, Ryssland och demokratin om den nye utrikesministerns så kallade "inblandning" i den ryska ekonomin. Och så diskuteras Putins uttalande - eller eventuellt felöversatta uttalande - om våldtäkter. Men var blir rapporteringen av däremellan, när nyheterna bara är lagom tråkiga och korrupta? Jag skäms en aning som svensk när jag förväntas intressera mig för omvärldens nyheter enbart när de är i smaskigt kvällstidningsformat.

söndag
okt082006

Anna Politkovskaja

Kreml har på söndagen ännu inte ens kommenterat mordet. Intressant att se hur stor upprördheten är i svensk press jämfört med i många andra EU-länder.

lördag
okt072006

Vad är ett ryskt liv värt i rysk press? Vad är ett rysk liv värt i svensk press?

Anna Politkovskaja mördad idag 7 oktober. I DN huvudnyhet. Hos BBC huvudhyhet. I engelska Pravda en artikel. I ryska Pravda en kort notis.

Hon är en av anledningarna till varför mitt intresse för Ryssland väcktes, eller kanske snarare varför det höll sig kvar. Hon är även en av få som inte blivit bekväm när hon fick familj, berömmelse, priser och prispengar. Jag kan inte annat än säga att lördagskvällens festligheter kom av sig. I förrgår var jag i just Ryssland, positivt förvissad om att något kanske vänt mot något bättre och mindre korrupt, mindre farligt, mindre smutsigt.

Page 1 ... 20 21 22 23 24